Press (swedish)

Presskit – Those Who Affected Me

Göteborgs Konstmuseum
5 December 2015 – 21 Februari 2016

Those Who Affected Me (preview)

Denna pressida kommer att uppdateras efter presseventet den 3 December.

Those Who Affected Me är en interaktiv ljusemitterande textil konstinstallation. Svävande i den tomma rymden, över 1,5 meter hög och 2,5 meter i diameter, bjuder den fyrvingade strukturen in åskådaren till att försiktigt beröra textilen och reagerar genom att sända färgstarka vågor upp och ner för det intrikata tyget.

Den jacquardvävda textilen, med optiska fibrer, kopplar an till uppåt 500 individuellt programmerbara LED-lampor, styrda av en mikrodator. Tunna, elektriskt ledande koppartrådar är invävda för att skapa “touch-känsliga” områden inuti textilen. De 11 metrarna tyg är monterade med stålrör i en stålcylinder.

Malin Bobeck är 29 år gammal, född i Lerum. Hon är utbildad på Textilhögskolan i Borås, där hon tog examen 2014. Hon fick under 2014 stöd från Innovativ Kultur för hennes arbete med optiska fibrertextiler.

I December 2015 tilldelades hon “Stena A Olssons Kulturstipendium” med motiveringen:

“För dem som är vana vid att tänka på den vävda textilen som något stillsamt och kontrollerat blir mötet med Malin Bobecks arbete omtumlande. Hennes vävar kränger, lyser och växlar mellan olika stämningslägen. De väcker nyfikenhet och lockar till beröring. I sitt ännu unga konstnärskap siktar Malin Bobeck mot att skapa föränderliga rumsliga strukturer där det senaste inom belysnings- och interaktionsteknik kombineras med handens arbete och omsorg. Hon är del av en bred rörelse inom konsthantverk och design som på ett sökande och frisinnat vis för samman traditionella metoder med vår tids teknologi. Arbetssättet vitaliserar hantverket men skapar också ett nytt och spännande sammanhang för ingenjörsvetenskapens landvinningar.”

Resurser:

Kontaktinformation

Email: hej@tadaa.se
Instagram: @malinbobeck
Telefon: 073-938 64 57

Foton (fler kommer postas efter ):
Preview

CV:
PDF

Teknologi:

  • Egenkonstruerad optisk fibertextil, vävd på jacquardmaskin.
  • Teensy 3.1 microkontroller.
  • WS2812 adresserbara RGB LED pixlar.
  • SLS 3D-printade optiska fiberanslutningar.

Gå till den engelskspråkiga pressidan