L O A D I N G

Those who affected me – Svenska

English

[cycloneslider id=”those-who-affected-me”]

Those Who Affected Me

Nationalmuseum Design @Kulturhuset Sergels Torg, Stockholm
2 september – 15 januari 2017

Those Who Affected Me är en interaktiv ljusemitterande textil skulptur. Hängande i taket, över 1,5 meter hög och 2,5 meter i diameter, uppmanar verket publiken att försiktigt röra vid textilen och svarar genom att skicka färgglada ljusstrålar upp och ner längs väven.

Den specialdesignade jacquardvävda textilen använder optiska fibrer sammansatta med cirka 500 individuellt programmerbara RGB dioder, som är anslutna till en mikrodator. Tunna, elektriskt ledande koppartrådar har vävts in för att skapa touchkänsliga delar i tyget. De 11 metrarna tyg är monterade med stålstänger kring en stålcylinder.
Skulpturen ställs ut i ett litet rum med lutande spegelväggar på Konstmuseet i Göteborg, vilket skapar en förvrängd värld där skulpturen multipliceras i oändlighet.
Projektet började under vintern 2015 som en idé om att göra ett interaktivt tyg.
Textil är ett mycket taktilt material och bjuder in människor att röra vid det. Under processen för att skapa verket, tänkte Malin Bobeck på det som ett självporträtt.
-Människor omkring mig påverkar mig hela tiden, både mentalt, fysiskt och känslomässigt. De skapar mig, om det inte vore för dem skulle jag inte vara här i dag. Detta är en hyllning till dem.
När Malin var 26 fick hon diagnosen bröstcancer, livet tog en ny vändning, men skapandet hjälpte henne att gå vidare.
– Jag skulle nog aldrig vågat göra detta projekt om jag inte hade gått igenom den tuffa tiden. Det lärde mig att inte att lyssna på min rädsla för att misslyckas och prova nya saker just för att experimentera fram genomförandet.
Those who affected me ställs ut på Nationalmuseum Design @Kulturhuset, Sergels Torg, Stockholm, 2 september – 15 januari.
Malin Bobeck är 29 år gammal, född i Lerum, Sverige. Hon är utbildad på Textilhögskolan i Borås och tog examen våren 2014. Hon har fått flera bidrag och stipendier från bland annat Innovativ kultur, för sina innovativa textilier.

I december 2015 blev Malin tilldelad “Stena A Olssons Kulturstipendium” med motivationen:

“För dem som är vana vid att tänka på den vävda textilen som något stillsamt och kontrollerat blir mötet med Malin Bobecks arbete omtumlande. Hennes vävar kränger, lyser och växlar mellan olika stämningslägen. De väcker nyfikenhet och lockar till beröring. I sitt ännu unga konstnärskap siktar Malin Bobeck mot att skapa föränderliga rumsliga strukturer där det senaste inom belysnings- och interaktionsteknik kombineras med handens arbete och omsorg. Hon är del av en bred rörelse inom konsthantverk och design som på ett sökande och frisinnat vis för samman traditionella metoder med vår tids teknologi. Arbetssättet vitaliserar hantverket men skapar också ett nytt och spännande sammanhang för ingenjörsvetenskapens landvinningar. För sitt löftesgivande och uppslagsrika arbete inom textilen tilldelas Malin Bobeck stipendium för 2015 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.”

Högupplösta bilder:

Galleri – Those who affected me
Those Who Affected Me på Flickr

Teknologi och media:

  • Textil med optisk fiber, vävd på jacquardvävstol.
  • Teensy 3,1 mikrokontroller.
  • WS2812 adresserbara RGB LED pixlar.
  • SLS 3D-printade fiberoptiska fästen.
  • Adafruit kapacitiv touchsensor
  • Ledande garn
  • Krymp garn
  • Bomull och polyestergarn
  • Stål

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *